fbpx

Dvorci Transilvanije – 31.10.

0 (0 Ocene)
Od: 16.500,00 RSD
0
(0 review)
Prijava
Trajanje

4 dana 3 noći

Tip izleta

Hiking

Veličina grupe

20 osoba

Jezik

___

O izletu

Dobrodošli na jedinstveno putovanje u srce Transilvanije, gde se srednji vek i legende o grofu Drakuli prepliću sa fascinantnom istorijom. U toku četiri nezaboravna dana, obići ćete veličanstvene dvorce poput Korvina, Peleša i Brana, poznatog kao Drakulin dvorac, i istražiti drevna utvrđenja Viscri i Rupea, koja svedoče o vekovima borbi i viteštva. Posetićemo slikovite gradove Sibinj, Brašov i Sigišoaru, srednjovekovna mesta koja odišu misterioznom atmosferom i bogatom kulturnom baštinom. Uz obilazak, uživaćemo i u degustaciji autentičnih rumunskih jela i pića, upoznajući tradiciju i ukus ovog mističnog kraja. Pridružite nam se na ovom putovanju kroz vreme, gde legende postaju stvarnost!

Šta je uključeno u cenu, a šta nije

  • Kompletnu organizaciju i vođenje puta
  • Usluge vodiča
  • Prevoz visokopodnim autobusom sa klima uređajem i audio opremom
  • Obilazak kompleksa Hunjadi, Sibinja, Sigišoare, sela i manastira Viscri, utvrđenja Rupea i Brašova
  • Fakultativni izlet obilazak dvorca Peleš, Bran i tvrđave Rašnov ( 35 e )
  • 1 noćenje u Sibinju u višekrevetnim sobama u hostelu/guesthouse-u ( 20 e )
  • 2 noćenje u Brašovu, u višekrevetnim sobama u hostelu/guesthouse-u ( 40 e )
  • Individualni troškovi

Itinerer

Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima. Vožnja preko Vršca i Temišvara, sa usputnim pauzama na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinskih stanica, kao i sa pauzom radi regulisanja carinskih formalnosti na granici. Na oko pola puta između Temišvara i našeg finalnog odredišta za prvi dan, u Transilvaniju ulazimo obilaskom zamka Hunjadi. Zamak Korvin ili Hunjadi smešten je u malom industriskom gradiću Huneador, smatra se najlepšim dvorcem Rumunije, a moglo bi se reći i ovim delom Evrope. Izgrađen u gotskom stilu, sa prostorijama za mučenje, viteškim halama, dosta tmuran, oslikava mračnu istoriju srednjeg veka. Dvorac je predstavljao sedište transilvanijskog vladara, Janoša Hunjadija, nama poznatog kao Sibinjanin Janka, koji je tu žive sa porodicom, a priča se i da je baš u ovom zamku u zatočeništvu bio Vlad Cepeš. Puni utisaka put nastavljamo ka Sibinju. Idiličnom gradiću, poznatom po kućama koje imaju oči. Kako su Sibinj naseljavali nemački kolonisti, Saksonci, osamostalili ga i osnažili, on vremenom postaje etnički najčistiji nemački grad u Transilvaniji. Danas, svaki kutak Sibinja izgleda bajkovita i svaki objekat priča priču. Grad se sastoji iz donjeg i gornjeg, koga povezuju lučne stepenice, a krase ga katedrale, trgovi, „Most Laži“, kaldrmisane ulice, bajkovite kućei brojni tradicijonalni restorani, koji vraćaju vremen u nazad. Obilazimo grad. Smeštamo se, malo odmaramo i po želji koristimo slobodno vreme, izlazak, šetnja ili odlazak u restoran. Noćenje.

Pakujemo stvari. Slobodno vreme do polaska. Nastavljamo put dalje kroz Transilvaniju i prva stanica za danas je Sigišoara. Jedan od najočuvanih evropskih srednjovekovnih gradića, prepoznat od strane UNESCO-a, svojim kaldrmisanim uskim ulicama i šarmom, ovaj gradić je rodno mesto Vlada Cepeša čija je kuća jedna od glavnih atrakcija, pored Sahat Kule, koja čini glavni deo utvrđenja oko grda, trga i katedrala. Sledeće stajaliste nam je malo selo Viscri. Malo selo, velike vrednosti, prepoznatljivo po kućama u boji, starim zanatima i Beloj Crkvi, još je jedno od UNESCO-vih štićenica. Tragom znamenitosti na ovom putu dolazimo do još jedne, tvrđave Rupea. U autentičnom prirodnom ambijentu, na blagom uzvišenju Saksonci podižu utvrđenje, na ostacima Dačkog, koje leži na arheološkom lokalitetu, najstarije naseobine iz doba paleolita. Puni utisaka, dolazimo do Brašova. Stacioniramo se uživamo u večeri. Slobodno vreme. Noćenje.

Fakultativni obilazak najpoznatijih dvoraca Transilvanije. Stižemo u Dvorac Peleš. Za razliku od prethodnih dana, gde smo najviše bili pod utiskom srednjeg veka, ovaj dvorac je novijeg datuma i podigao ga je prvi kralj Rumunije Karol I, kao letnju rezidenciju. Okružen zelenilom, šumom i planinama, bogato ukrašen u neorenesansnom stilu, jedan je od najlepših dvoraca ove zemlje. Inspirisanih legendarnom istorijskom ličnošću ovog prostora, dok se vozimo živopisnim predelom, ostatak dana posvećujemo čuvenom vampiru. Na putu koji povezuje vlašku i transilvanisku pokrajinu nalazi se Rašnov, srednjovekovno utvrđenje koje je služilo kao sklonište narodu. I dan danas iza naizgled jednoličnig zidina, kriju se očuvane kuće, koje svedoče o davnim vremenima. Nastavljamo put i stižemo do čuvenog dvorca Bran. Mesta gde se uveče ne spava i krv se ledi u žilama. Zbog svog izgleda i samog ambijenta, umetniku koji je stvorio imidž Drakule, Bran je apsolutno pristajao kao njegaova rezidencija. Istorijski gledano Bran koga u to vreme drže Saksonci, bio vazno strateško mesto, carinarnica i kapija na putu kroz Karpatske masive. Kroz vreme imao je razne uloge, od administrativnog centra, letnje kraljevske rezidencije, bolnice, na kraju je vraćen rumunskoj kraljevskoj porodici ali predstavlja muzej posvećen grofu Drakuli. Povratak u Brašov. Slobodno vreme. Noćenje.

Pakovanje I slobodno vreme do polaska. Dan rezervisan samo za Brašov. Grad posebne energije i atmosfere, okružen vrhovima Južnih Karpata i planinom Tampom, gustom šumom, sa dominantnim gotskim stilom, burnom istorijom sučeljavanja otomanskog carstva I zapadne Evrope, mračnim uskim ulicama, trgovima, katedralama. Ovde završavamo naše putovanje i boravak na ovom inspirativnom i bogatom tlu, sad već prepoznatljivog stila transilvanijskih dragulja. Puni utisaka, bogatiji za još jedno iskustvo vraćamo se za Beograd u popodnevnim časovima. Dnevno, noćna vožnja sa usputnim pauzama na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice, kao i sa pauzom radi regulisanja carinskih formalnosti. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim časovima. Kraj putovanja!

Lokacija izleta

Od: 16.500,00 RSD

    Owner

    putosranjaadmin

    Member Since 2024